Добро дојдовте во нашата продавница!
EUR
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • RSD
  • TRY
Категории

0

Нашите водечки производи

Статии

Ако сè уште не знаете точно што се ѓубрива и зошто се толку важни за земјоделството, оваа едукативна статија ќе ве подготви за овој незаменлив дел од одгледувањето растенија.

Природата

Ѓубрива се соединенија дадени на растенијата за да се поттикне растот. Тие обично се нанесуваат или преку почвата или преку хранење со листови. Тие можат да бидат органски (составени од органска материја) или неоргански (направени од едноставни, неоргански хемикалии или минерали). Тие, исто така, можат да бидат природни соединенија, како што се тресет или минерални наоѓалишта, или произведени со природни процеси (како компостирање) или хемиски процеси.

Ѓубривата обично во различни пропорции ги содржат трите главни хранливи материи (азот, фосфор и калиум), секундарни растителни хранливи материи (калциум, сулфур, магнезиум) и понекогаш елементи во трагови кои играат улога во исхраната на растенијата: хлор, манган, железо, цинк, бакар. и молибден.

Историја

Ѓубривата беа можеби една од најголемите иновации на аграрната револуција од 19 век.

Клучни имиња

Хемичарот Јустус фон Либиг значително придонесе за напредокот во разбирањето на исхраната на растенијата. Неговите влијателни дела најпрво ја осудиле виталната теорија на хумус, нагласувајќи ја прво важноста на амонијакот, а подоцна и важноста на неорганските минерали. Неговата главна работа успева да ги постави важните прашања од земјоделската наука. Во Англија, тој се обиде да ги спроведе своите теории во комерцијалната мрежа.

Во тоа време во Англија, Сер Џон Бенет Лот експериментирал со култури и животинско ѓубриво на својата фарма во Харпенден и во 1842 година успеал да произведе суперфосфат од фосфатите во карпите.

Во Франција, Jean-Baptiste Boussingaud открил дека количината на азот во различни видови ѓубрива е од најголема важност.

Во првите децении на 20 век, хемичарите и добитниците на Нобеловата награда Карл Бош и Фриц Хабер развија процес кој овозможува азот евтино да се синтетизира во амонијак за последователна оксидација до нитрати и нитрити.

Чистење на почвата

Расчистувањето или одгледувањето се методи за подобрување на квалитетот на почвата со цел да се подобри плодноста. На растенијата им требаат различни елементи. Дури и раните Келти додадоа алги за да ги подобрат слабите почви. Но, како што науката го подобрува тестирањето на почвата, сега е можно да се знае точно што и треба на нашата почва.

Азот е елементот во почвата кој најчесто недостасува. Потребни се и фосфор и калиум во значителни количини. Поради оваа причина, овие три елементи се вклучени во комерцијалните ѓубрива, а содржината на секој од нив е означена на етикетите. На пример, на пакување холандски ѓубрива 10-10-15 значи дека има 10% азот, 10% фосфор и 15% калиум. Неорганските ѓубрива се генерално поевтини и имаат повисоки концентрации на хранливи материи од органските ѓубрива.

Макронутриенти и микронутриенти

Ѓубривата може да се поделат на макронутриенти или микронутриенти врз основа на нивните концентрации. Има 6 макронутриенти: азот, фосфор и калиум, често наречени „примарни“, како и „секундарни“ - калциум, магнезиум и сулфур. Има многу микронутриенти потребни за растенијата кои вклучуваат железо (Fe), манган (Mn), бор (B), бакар (Cu), молибден (Mo), никел (Ni), хлор (Cl) и цинк (Zn).

Земјоделско и хортикултурно

Општо земено, земјоделските ѓубрива содржат само еден или два макронутриенти. Земјоделските се наменети да се применуваат ретко и обично пред или за време на сеидбата. Од друга страна, градинарските или специјалните ѓубрива се формулирани од многу исти соединенија.

Земјоделскиот може да биде растворлив во вода со моментално ослободување или релативно нерастворлив со контролирано ослободување. Многу од производите со контролирано ослободување како што се Atami и BioBIZZ се дизајнирани да се применуваат приближно на секои 3-6 месеци, во зависност од наводнувањето, стапката на раст и други услови, додека растворливите во вода треба да се применуваат најмалку еднаш на секои 1-2 недели.

Азотни ѓубрива

Азотното ѓубриво често се синтетизира со помош на процесот Хабер-Бош, кој произведува амонијак. Овој амонијак се нанесува директно на почвата или се користи за производство на други соединенија, особено амониум нитрат и уреа. Азотните ѓубрива најчесто се користат за третирање на полињата што се користат за одгледување пченка, јачмен, сорго, канола, соја и сончоглед.

Здравје и издржливост

Во многу земји постои перцепција дека неорганските ѓубрива ја „трујат почвата“ и доведуваат до „неквалитетно“ производство. Сепак, има многу малку (ако воопшто ги има) научни докази за поддршка на овие ставови. Кога се користат соодветно, неорганските ѓубрива го зголемуваат растот на растенијата, акумулацијата на органска материја и биолошката активност на почвата. Ефектот е непобитен, без разлика дали користите временски докажани холандски ѓубрива или пообични производи купени од најблиската продавница за одгледување.

Органски ѓубрива

Постои одредена двосмисленост во употребата на терминот „органски“ бидејќи некои од синтетичките ѓубрива како уреа и уреа-формалдехид се целосно органски во смисла на органска хемија. Иако хранливата густина на органскиот материјал е релативно скромна, таа има некои предности. Од една страна, органските производители обично набавуваат дел или целото ѓубриво на лице место, со што значително се намалуваат оперативните трошоци. Потоа, тука е прашањето колку тие се ефикасни во промовирањето на растот на растенијата. Одговорите се охрабрувачки. Бидејќи повеќето органски ѓубрива содржат бавно нерастворлив азот, нивната ефикасност може да биде поголема од онаа на конвенционалните ѓубрива.

Органските ѓубрива исто така имаат свои недостатоци. Како што е наведено погоре, тие обично се разреден извор на хранливи материи во споредба со неорганските и понекогаш мора да се применат многу големи количини. Ова води до зголемени трошоци за транспорт и примена. Составот на органските ѓубрива има тенденција да биде многу променлив, па точно. Затоа, големото земјоделство има тенденција да се потпира на неоргански ѓубрива, додека органските ѓубрива се исплатливи за домашни градини или мали приватни бизниси.

Неправилно обработените органски ѓубрива може да содржат патогени штетни за луѓето или растенијата. Сепак, правилното компостирање на суровините што се користат во органските ѓубрива ќе ги убие патогените.

Ризици од употреба на ѓубрива

Проблемот со прекумерното ѓубрење првенствено е поврзан со употребата на вештачки ѓубрива, поради големите количини и деструктивната природа на хемиските елементи на структурите за задржување на хранливи материи во почвата. Прекумерната примена на азотни ѓубрива може да доведе до проблеми со штетниците со зголемување на нивната популација.

Исто така, можно е прекумерно да се нанесуваат органски ѓубрива, но нивната содржина на хранливи материи, нивната растворливост и стапките на ослободување се обично многу пониски од оние на хемиските ѓубрива. По својата природа, повеќето органски ѓубрива обезбедуваат и поголеми физички и биолошки механизми за зачувување на почвите, со тенденција да ги намалат ризиците.

Добивањето широк опсег на информации значи не само поуспешен бизнис за вас или поголемо задоволство од малата градина дома. Сето ова е директно поврзано со квалитетот на храната што ја јадете, а со тоа и со здравјето на вас и вашите најблиски. Затоа не треба да престанете да се запознавате со најновите случувања во земјоделството и секогаш да бидете во тек со трендовите и напредните производи. Грижете се одговорно за вашето производство!

E-commerce продавница онлајн од Seliton