Заповядайте във физическите ни магазини в градовете Варна > Пловдив > София
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • RSD
  • TRY
Категории

0

Категории

Уважаеми клиенти, уведомяваме ви, че на 08.12.2023г. (петък) магазинитие ни в Пловдив и Варна няма да работят, а магазинът ни в София няма да работи на 08.12 и 09.12 (петък и събота). 

Вижте всички статии

Как да настроим светлината в помещението за отглеждане на закрито ?

Как да настроим светлината в помещението за отглеждане на закрито ?

Светодиодните системи произвеждат по-висока PAR, отколкото MH, HPS и други видове лампи. Въпреки това растенията ви ще се нуждаят от приблизително същото количество ватове на квадратен метър, за да постигнат реколта, подобна на тази от традиционните HID лампи. Също така имайте предвид, че светодиодните осветителни системи често се рекламират като по-мощни, отколкото е действителната им консумация на електрическа енергия, но това не означава, че 400-ватов светодиод може да покрие същата квадратна площ като 1000-ватова HPS крушка.

За да получите представа за интензитета на светлината, която осигурявате на растенията си, можете да закупите луксметър и да измерите интензитета на светлината в различни точки на сенника. Можете също така да направите теоретично изчисление, като вземете предвид лумените, излъчвани от лампата, спрямо повърхността за отглеждане. За да изчислите налягането на лукса върху короната на растенията, просто разделете лумените на лампата на квадратните метри на осветената повърхност. Ако разположите лампа, която излъчва 100 000lm, на разстояние 1m от върха на растението, тя ще осветява площ от 1m² с интензитет 100 000lx (100 000lm ÷ 1m = 100 000lx). Ако лампата се намира само на 0,5 m от него, то ще получи 100 000lm ÷ 0,5m = 200 000lx.

 

За съжаление интензитетът на светлината намалява с коефициент, равен на разстоянието на източника от осветявания обект, следователно същата лампа, поставена на два метра, ще увеличи ширината на лъча си, покривайки 4 m², но само с 25 000lx. Следователно ще са ви необходими четири лампи, за да постигнете хипотетичната цел от 100 000 lx върху цялата площ за отглеждане.

 

HID (MH, HPS): ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНОТО РАЗСТОЯНИЕ

 

HID лампите се предлагат във версия с метален халогенид (MH) със студена светлина, подходяща за вегетативната фаза, и във версия с натрий под високо налягане (HPS) с много по-широк спектър за етапа на цъфтеж. Тези лампи работят с висока температура и изискват подходяща система за охлаждане. Освен това с течение на времето те излъчват по-малко светлина, поради което новите лампи трябва да се държат по-далеч от по-старите, а след няколко цикъла трябва да помислите за тяхната подмяна.

 

Подходящото разстояние за MH и HPS крушките зависи основно от мощността.
Ако приемем, че вентилацията в помещението ви за отглеждане е правилно настроена, с по-малка 250W крушка можете да започнете на разстояние 35 cm, като постепенно се спускате към короната, докато достигнете 25 cm от пъпките в края на етапа на цъфтеж. С 600W крушка може да започнете от 50 cm, като се спускате до 30 cm; ако сте избрали 1000W лампа, по-добре предвидете поне 80 cm разстояние.

 

Според общоприетата практика трябва да държите гърба на ръката си, обърнат към светлината, точно над върха на растенията; ако се чувствате комфортно, така ще се чувстват и вашите растения. Но не се доверявайте твърде много на общите правила. Винаги проверявайте растенията си за признаци на прегряване или прекомерно фотонно налягане.

 

На каква височина трябва да окачите MH и HPS лампите за отглеждане?

Популярни, широко използвани и вероятно най-добри за по-високи добиви, много производители са отдадени на своите MH или HPS лампи за отглеждане.

Макар че MH и HPS са подходящи за различни етапи от цикъла на отглеждане, обикновено можете да ги окачите на подобно разстояние от растенията си. И двата типа технологии функционират най-добре, когато са по-близо до културите, но е добре да ги изпробвате, ако ви е за първи път.

 

Независимо дали сте начинаещ производител или сменяте начина на отглеждане, препоръчваме ви да започнете от горния край на диапазона на лампите. По този начин можете постепенно да я намалявате, докато се убедите, че растението ви получава достатъчно енергия. Препоръчваме светлината да бъде винаги на разстояние най-малко 30-38 см от горната част на короната на растението. Не забравяйте, че външният вид може да бъде измамен и не искате да нагрявате листата прекалено много.

Последното нещо, което трябва да вземете предвид, са крушките. За разлика от тези в дома ви, функционалността на крушката намалява с времето. Тъй като с времето крушките отделят по-малко енергия, по-старата крушка ще трябва да бъде по-близо до растението ви, отколкото по-новата. По същия начин, чисто новата крушка трябва да се държи възможно най-далеч, без да се жертва развитието на растението. Препоръчително е MH или HPS крушките да се подменят на 3 цикъла за да се гарантира тяхната висока производителност.

 

LED: ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО РАЗСТОЯНИЕ

Светодиодните лампи излъчват голямо количество светлинно налягане, дори при сравнително ниски температури. Това количество светлина само по себе си, а не топлината, може да доведе до изгаряне на светлината и избелване на листата.

Различните модели LED лампи за отглеждане имат различни оптимални разстояния от растенията и производителите обикновено включват препоръки заедно с продуктите си. Просто започнете на средно разстояние в рамките на препоръчания диапазон и наблюдавайте растенията си през следващите дни. Изключете осветлението, ако забележите, че някои листа са бледи или с изгорели върхове. Ако растенията ви са доволни, приближете LED панела, но никога до степен, в която горните листа започват да избеляват, пожълтяват или стават кафяви.

 

Високомощните светодиодни панели с мощност над 300 W трябва да се държат на разстояние най-малко 70 cm от короната, а след това евентуално да се приближат по време на етапа на цъфтеж. Като общ ориентир, 200-400W LED лампи трябва да бъдат разположени на 30-70 cm от растенията, докато 450-600W лампи изискват разстояние от 50-80 cm. Системите с по-висока мощност трябва да се разполагат на още по-голямо разстояние. Не забравяйте да наблюдавате отблизо растенията си винаги, когато започнете да използвате нова светлина.

 

 

 

LED светлините, които градинарите използват за отглеждане на растения, изискват фина настройка, за да се намери идеалната височина на окачване. Въпреки това, с толкова голяма мощност, при правилните условия можете да получите невероятни добиви.

 

Светодиодните лампи са сложни. На пазара има толкова голямо разнообразие, че не съществува универсален вариант, който да пасва на всички. В резултат на това за тях няма стандартно разстояние. По принцип, каквото и устройство да изберете, производителите ще предоставят препоръчителни височини и вие все пак ще трябва да извършите фина настройка.

 

Друг начин, по който LED светлините за отглеждане могат да ви подведат, е, че те не винаги изглеждат толкова мощни, колкото са. Светлините изглеждат слаби, така че е лесно да си помислите, че не излъчват достатъчно енергия. Точно обратното, те са измамно силни и трябва да следите за тях. Ако не го направите, растенията ви може да избелеят или да получите недостатъчна реколта.

 

Въпреки че всяка LED растежна светлина е различна, като общо правило ги окачвайте по-далеч, отколкото бихте окачили други светлини, и ги регулирайте. След това можете да продължите да регулирате през целия цикъл на растеж на растението, като ги приближавате към него, когато то цъфти.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Онлайн магазин от SELITON