Заповядайте във физическите ни магазини в градовете Варна > Пловдив > София
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • RSD
  • TRY
Категории

0

Категории

Уважаеми клиенти, уведомяваме ви, че на 08.12.2023г. (петък) магазинитие ни в Пловдив и Варна няма да работят, а магазинът ни в София няма да работи на 08.12 и 09.12 (петък и събота). 

Вижте всички статии

Най-разпространените фито лампи

Най-разпространените фито лампи

Съвременното отглеждане на растения на закрито обикновено включва поне един от три изкуствени източника на светлина: HID, CFL и/или LED. Често производителите използват комбинация от лампи за отглеждане. В този блог ще се съсредоточим върху най-често използваното осветление за отглеждане на растения през 21-ви век.

 

 

 

 

HID или високоинтензивни газоразрядни лампи са осветителни тела за отглеждане на всякакъв вид растения на закрито, като се използват от начинаещи до професионални култиватори - поне от началото на 90-те години на миналия век. През годините лампите стават по-ефективни, баластите - цифрови, а рефлекторите - по-големи и по-добри,но основните принципи на отглеждане на растения с този вид изкуствена светлина остават същите. MH за вегетативен растеж и HPS за цъфтеж.

 

 

 

 

 

CFL или компактната флуоресцентна светлина е наистина ефективна в студения бял спектър като алтернатива на MH крушка. Това се постига чрез окачване на CFL на 10 cm над короната на растението. CFL работи на хладно и може да се доближи наистина близо до растенията, без да изгаря листата. Освен това CFL лампите незначително повишават температурата в помещенията за отглеждане. Това прави CFL перфектни за разсад, резници и за използване по време на вегетативен растеж. Понякога CFL лампите са единствената възможност за микропроизводителите. За съжаление, CFL не се отличават с впечатляващи показатели за светлинен поток или PAR. Още по-лошо, CFL лампите не са много ефективни за цъфтеж. Някой растения се нуждаят от много по-интензивно осветление по време на цъфтежа, отколкото CFL могат да осигурят. Очаквайте слаби добиви и разхлабени пъпки от CFL лампите във фазата на цъфтеж.

 

LED или светодиод е настъпващата нова технология, която иска да сложи край на господството на HID. Най-новото поколение LED системи вече са в състояние да произвеждат плод със сравнимо, а в някои случаи и с по-високо качество от средните HID системи. PAR или фотосинтетична активната радиация е показателят, който се смята за най-важен. Най-новите светодиодни системи най-накрая постигнаха равнопоставеност с традиционните HID осветителни системи.

 

 

 

 

Високоефективните LED комплекти, които консумират 350-400 W и могат да надминат 600 W MH и HPS конфигурация с пълен спектър, изискват по-голяма инвестиция, но животът им е доста по-дълъг. Има някои модели, които наистина могат да правят всичко. Най-добрите системи не отделят висока температура и са изключително икономични в дългосрочен план. Разстоянията за окачване варират в широки граници, така че купувачът трябва да внимава и задължително да провери инструкциите на производителя.

 

HID Лампите с мощност 400 W и 600 W са най-подходящи за отглеждане на растения на закрито. Лампите трябва да бъдат окачени на едно ниво. Оптималната височина на светлината е между 30 и 60 cm над короната на растението. Това означава внимателно закрепване на рефлектора към тавана или покрива на тентата за отглеждане с помощта на ролкови закачалки или въжени окачвачи.

Най-добре е да използвате осветителни тела, които могат лесно да се регулират и преместват, когато растенията узреят и пораснат на височина. За разсадите и резниците обаче 600W MH може да се окаже твърде силен и по-подходящо би било да се постави на разстояние над 60 cm над върха.

Стационарните лампи с хоризонтална крушка, поставена в чист, отворен рефлектор, са професионално и стандартно отглеждане. В идеалния случай използвайте голям рефлектор или толкова голям, колкото ще се побере в пространството за отглеждане, с широко разпръскване, за да се използва цялата площ.

Ако имате нужда от фитолампа, не е трудно да я намерите. Основното нещо е да определите правилните параметри и да изберете лампа с подходяща мощност.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Онлайн магазин от SELITON