Заповядайте във физическите ни магазини в градовете Варна > Пловдив > София
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • RSD
  • TRY
Категории

0

Категории

Вижте всички статии

Как да изберем подходяща саксия за всяко растение?

Как да изберем подходяща саксия за всяко растение?

 

 

 

Когато избирате саксия за ново растение, уверете се, че тя има отвори за дренаж и дава възможност на растението да расте.

 

Купете саксия с диаметър, който е поне с 2 сантиметра по-широк от диаметъра на кореновата маса на растението, а ако очаквате растението ви да расте бързо, използвайте саксия с до 10 сантиметра по-широка.

5 стандартни размера на саксиите и какво да отглеждаме в тях

 

 

В местния градински център или магазин за техника вероятно се продават саксии с различни размери, всеки от които е подходящ за различни видове растения. Саксиите се измерват по диаметъра им.

 

 

1. 25 сантиметрови саксии: В саксия с диаметър 25 сантиметра се побират от десет и половина до единадесет литра почва за саксии. Това е чудесен размер на контейнера за сукуленти и билки, както и за зеленчуци като листни марули, ягоди, ряпа, цвекло, малки моркови и цветя като невен и циния.

 

2. 35 сантиметрови саксии: Контейнери с диаметър 35 сантиметра са подходящи за зеле, грах, големи сортове моркови, спанак и обилни зеленолистни зеленчуци като кейл, зелена салата и манголд.

 

3. 45 сантиметрови саксии: Този размер саксии може да побере големи зеленчуци като броколи, карфиол, патладжан, тиквички, чушки и домати. Това е и идеалната саксия за отглеждане на горски плодове, храсти, кактуси и дори цитрусови джуджета.

 

4. 60 сантиметрови саксии: Тези саксии побират 50 литра почва и в тях могат да се отглеждат големи стайни растения с малко по-обширна коренова система. Смокинята с фиданките ще се побере в 60 сантиметрова саксия, при условие че височината на саксията е достатъчно висока (корените на дърветата се нуждаят от място, за да растат надолу). Нарът, ябълката и прасковата джудже също ще се поберат в саксии с този размер.

 

5. 80 сантиметрови саксии: 80 сантиметровите саксии са масивни за повечето стандарти и обикновено служат като саксии за разсадници за дървета, които в крайна сметка ще бъдат засадени в земята. Пълните дървета, включително круша, ябълка и слива, могат да живеят цял живот в 80 сантиметрова саксия, при условие че са правилно наторени.

 

 

 

4 вида саксии и как да ги използвате

 

 

Макар че разликите между материалите за саксии са предимно естетически, има няколко разлики, които могат да повлияят на здравето на растенията ви.

 

1. Пластмасови саксии: Те обикновено са леки и евтини и се предлагат в много различни цветове. Пластмасовите саксии са по-подходящи за стайни растения, тъй като някои видове пластмаса (особено черната) абсорбират лятната топлина и могат да сготвят корените на растенията ви. Внимавайте с много тънката пластмаса; въпреки че пластмасата не се разгражда биологично, тя се разгражда фотохимически, което означава, че силната слънчева светлина може да доведе до разпадане на саксията.

2. Теракотени саксии: Тези класически саксии, изработени от червена глина, са стандартни за градинарството в контейнери. Порестият материал от теракота абсорбира вода от почвата и след това изсъхва, така че или съчетайте тези растения с видове, устойчиви на суша (като сукуленти и розмарин), или планирайте да поливате много.

3. Глазирани керамични саксии: Тези саксии са здрави, тежки и могат да бъдат глазирани в широка гама от цветове. Почти всяко растение ще се справи добре в глазирана керамична саксия. Двата недостатъка са по-високите цени и склонността към напукване при ниски температури.

4. Висящи кошници: Обмислете този вариант за малки растения, особено за сукуленти. Висящите кошници осигуряват на растенията достатъчно дренаж, така че не поставяйте под тях нищо, което не искате да се намокри.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Онлайн магазин от SELITON