Заповядайте във физическите ни магазини в градовете Варна > Пловдив > София
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • RSD
  • TRY
Категории

0

Категории

Вижте всички статии

Какво представляват хидропонните системи и как работят?

Какво представляват хидропонните системи и как работят?

Хидропониката е изкуството на градинарството без почва. Хидропоника е латинска дума, която означава "работеща вода". При липсата на почва водата работи, като осигурява хранителни вещества, хидратация и кислород за растенията.

Използвайки минимално пространство, 90% по-малко вода от традиционното земеделие и гениален дизайн, хидропонните градини отглеждат красиви плодове и цветя за половината от времето в сравнение с почва.

 

Въпреки че технологията звучи модерно, историята на хидропониката датира от прочутите висящи градини на Вавилон, едно от седемте чудеса на древния свят. Река Ефрат е била отклонена в канали, които са се спускали по стените на пищните градини. През XIII в. Марко Поло пише, че е видял плаващи градини в Китай. Хидропониката обаче далеч не е само иновация от древността. През 90-те години на миналия век НАСА отглежда аеропоничен разсад от фасул при нулева гравитация на борда на космическа станция, което открива възможността за устойчиво земеделие в космоса. Хидропониката продължава да бъде непреходен и динамичен метод за опазване на водата и производство на култури.

 

 

Какво представлява хидропониката?

 

Хидропоника е отглеждане на растения без използване на почва. Хидропонните цветя, билки и зеленчуци се засаждат в инертна среда и се снабдяват с богати на хранителни вещества разтвори, кислород и вода. Тази система стимулира бързия растеж, по-обилните добиви и по-високото качество. Когато едно растение се отглежда в почва, корените му постоянно търсят необходимата храна за поддържане на растението. Ако кореновата система на растението е изложена директно на вода и хранителни вещества, растението не трябва да влага енергия, за да се поддържа. Енергията, която корените биха изразходвали за набавяне на храна и вода, може да се пренасочи към съзряването на растението. В резултат на това растежът на листата, както и цъфтежът на плодовете и цветовете, са по-успешни.  

 

 

Растенията се поддържат чрез процес, наречен фотосинтеза. Растенията улавят слънчевата светлина с помощта на хлорофил (зелен пигмент в листата им). Те използват енергията на светлината, за да разделят молекулите на водата, която са абсорбирали чрез кореновата си система. Водородните молекули се съединяват с въглероден диоксид, за да се получат въглехидрати, които растенията използват, за да се хранят. След това в атмосферата се отделя кислород, който е решаващ фактор за запазване на обитаемостта на нашата планета. Растенията не се нуждаят от почва, за да фотосинтезират. Те се нуждаят от почвата, за да ги снабдява с вода и хранителни вещества. Когато хранителните вещества са разтворени във вода, те могат да се прилагат директно върху кореновата система на растенията чрез заливане, разпръскване или потапяне. Иновациите в хидропониката са доказали, че директното излагане на пълна с хранителни вещества вода може да бъде по-ефективен и универсален метод за растеж от традиционното напояване.

 

Как работи хидропониката?

 

Хидропонните системи работят, като позволяват минимален контрол върху условията на околната среда, като например температурата и pH баланса, и максимално излагане на хранителни вещества и вода. Хидропониката работи на много прост принцип: осигурява на растенията точно това, от което се нуждаят, когато се нуждаят. При хидропониката се прилагат хранителни разтвори, съобразени с нуждите на конкретното отглеждано растение. Те ви позволяват да контролирате точно колко светлина получават растенията и за колко време. нивата на рН могат да се наблюдават и регулират. В една силно персонализирана и контролирана среда растежът на растенията се ускорява.  

 

 

Чрез контролиране на средата на растението се намаляват много рискови фактори. Растенията, отглеждани в градини и на полето, са подложени на въздействието на множество променливи, които оказват отрицателно въздействие върху тяхното здраве и растеж. Гъбичките в почвата могат да разпространяват болести по растенията. Дивите животни, като зайците, могат да погълнат зреещите зеленчуци от вашата градина. Вредители като скакалци могат да се спуснат върху посевите и да ги унищожат за един следобед. Хидропонните системи прекратяват непредсказуемостта на отглеждането на растения на открито и в земята. Без механичното съпротивление на почвата разсадът може да узрее много по-бързо. Като елиминира пестицидите, хидропониката произвежда много по-здравословни и висококачествени плодове и зеленчуци. Без препятствия растенията са свободни да растат енергично и бързо.

 

Какви са компонентите на хидропонната система?

 

За да поддържате добре работеща хидропонна система, трябва да се запознаете с няколко компонента, които осигуряват ефективното функциониране на хидропонната система.

 

Посадъчна среда

 

Хидропонните растения често се отглеждат в инертни среди, които поддържат теглото на растението и закрепват кореновата му структура. Посадъчната среда е заместител на почвата, но не осигурява самостоятелно хранене на растението. Вместо това тази пореста среда задържа влагата и хранителните вещества от хранителния разтвор, които след това доставя на растението. Много от хранителните среди са неутрални по отношение на рН, така че не нарушават баланса на хранителния разтвор. Има множество различни среди, от които да избирате, а конкретното растение и хидропонната система ще определят коя среда е най-подходяща за вашето начинание. Хидропонните среди за отглеждане са широко достъпни както онлайн, така и в местните разсадници и магазини за градинарство. 

 

 

Въздушни камъни и въздушни помпи

 

Растенията, които са потопени във вода, могат бързо да се удавят, ако водата не е достатъчно обогатена с кислород. Въздушните камъни разпръскват малки мехурчета разтворен кислород в целия резервоар с хранителен разтвор. Тези мехурчета помагат и за равномерното разпределение на разтворените хранителни вещества в разтвора. Въздушните камъни не генерират кислород сами по себе си. Те трябва да бъдат свързани към външна въздушна помпа чрез непрозрачни пластмасови тръби за хранителни продукти (непрозрачността ще попречи на растежа на водораслите). Въздушните камъни и въздушните помпи са популярни аквариумни компоненти и могат да бъдат закупени лесно в магазините за домашни любимци.

 

 

Мрежести саксии

 

Мрежестите саксии са специално предназначени за хидропонни растения. Мрежестият материал позволява на корените да израстват от страните и дъното на саксията, което осигурява по-голямо излагане на кислород и хранителни вещества. Мрежестите саксии също така осигуряват по-добър дренаж в сравнение с традиционните глинени или пластмасови саксии.

 

 

Кои са шестте вида хидропонни системи?

 

Съществуват стотици хидропонни методи, но всички те са модификация или комбинация от шест основни хидропонни системи.

 

1. Дълбоководни системи за култивиране

 

Хидропонните системи за дълбоки водни култури са просто растения, окачени в аерирана вода. Системите за дълбоки водни култури, известни още като DWC система, са един от най-лесните и популярни методи за хидропоника на пазара. Системата DWC виси с мрежести саксии с растения над дълбок резервоар с богат на кислород хранителен разтвор. Корените на растенията са потопени в разтвора, което им осигурява постоянен достъп до храна, вода и кислород. Някои смятат, че дълбоководната култура е най-чистата форма на хидропоника.

 

Тъй като кореновата система е постоянно във вода, правилното насищане на водата с кислород е от жизненоважно значение за оцеляването на растението. Ако корените на растението не са снабдени с достатъчно кислород, то ще се удави в разтвора. Добавете въздушен камък, свързан с въздушна помпа, на дъното на резервоара, за да осигурите кислород на цялата система. Мехурчетата от въздушния камък също ще помогнат за циркулацията на хранителния разтвор.

 

 

Много е лесно да се сглоби система за дълбоководна култура у дома, без да е необходимо скъпо оборудване за хидропоника. Може да използвате чиста кофа или стар аквариум, за да съхранявате разтвора, и да поставите отгоре плаваща повърхност като стиропор, за да поставите мрежестите саксии. Корените на растенията в системите DWC трябва да са потопени само в разтвора. Нито една част от стъблото или растителността не трябва да е под водата. Можете дори да оставите около сантиметър и половина от корените над водолинията. Въздушните мехурчета на камъка ще изскочат от повърхността и ще се разпръснат върху откритите корени, така че те няма да бъдат изложени на риск от изсъхване.

 

Какви са предимствата на системите за дълбоководно отглеждане?

 

Ниска степен на поддръжка: След като веднъж е създадена система за дълбоководна култура, се изисква много малко поддръжка. Просто допълвайте хранителния разтвор, когато е необходимо, и се уверете, че помпата ви подава кислород към въздушния камък. Хранителният разтвор обикновено се нуждае от допълване само на всеки 2-3 седмици, но това зависи от размера на растенията ви.

 

Какви са недостатъците на системите за дълбоководно отглеждане?

 

Ограничения: Системите за дълбоководни култури са подходящи за отглеждане на билки и марули, но трудно се справят с по-големи и бавно растящи растения. Системите за дълбоководно култивиране не са идеални за всичко, което цъфти. Въпреки това, с известна допълнителна работа, можете да отглеждате растения като домати, чушки и тиквички в DWC система.

 

Контрол на температурата: Важно е температурата на водния разтвор да не надвишава 20°C и да не пада под 15.5°C. В системата DWC водата е статична и не циркулира, така че може да е по-трудно да се регулира температурата.

 

2. Фитилни системи

 

При системата с фитил растенията се поставят в хранителна среда върху тава, която се намира върху резервоар. В този резервоар се съдържа воден разтвор с разтворени хранителни вещества. Фитилите се движат от резервоара към подложката за отглеждане. Водата и хранителните вещества преминават нагоре по фитила и насищат растителната среда около кореновата система на растенията. Фитилите могат да бъдат изработени от най-обикновен материал - въже, канап или филц. Системите с фитили са най-простата форма на хидропоника. Фитилните системи са пасивна хидропоника - това означава, че не изискват механични части като помпи, за да функционират. Това ги прави идеални за ситуации, в които електричеството е ненадеждно или не е налично.

 

 

Фитилните системи работят чрез процес, наречен капилярно действие. Фитилът поглъща водата, в която е потопен, като гъба, и когато влезе в контакт с порестата среда за отглеждане, прехвърля хранителния разтвор. Хидропониката с фитилни системи работи само ако е придружена от растежна среда, която е в състояние да улесни преноса на хранителни вещества и вода. Кокосовите влакна (влакна от външните люспи на кокосовите орехи) отлично задържат влагата и имат допълнителното предимство, че са с неутрално рН. Перлитът също е с неутрално рН и е изключително порест, което го прави идеален за системи за промиване. Вермикулитът също е много порест и също така притежава висок катионно-обменен капацитет. Това означава, че той може да съхранява хранителни вещества за по-късна употреба. Тези три растителни среди са най-подходящи за хидропонни системи с фитили.

 

Фитилните системи работят доста по-бавно в сравнение с другите хидропонни системи, което ограничава практическото отглеждане с тях. Трябва да се уверите, че за всяко растение в тавата за отглеждане има поне един фитил, който да се движи от резервоара. Тези фитили трябва да се поставят близо до кореновата система на растението. Въпреки че могат да функционират с аериране, много хора избират да добавят въздушен камък и въздушна помпа към резервоара на фитилната система. Това добавя допълнителен кислород към хидропонната система.

 

Какви са предимствата на фитилната система?

 

Простота: Фитилната система може да бъде настроена от всеки и не изисква прекомерно внимание, след като заработи. Фитилите постоянно снабдяват растенията ви с вода, така че няма опасност те да изсъхнат. Освен това растенията като марулята ще процъфтяват във фитилната система, осигурявайки голяма възвръщаемост на вашата инвестиция.

 

Ефективно използване на пространството: Системите с фитили са ненатрапчиви и могат да се инсталират навсякъде, тъй като не се нуждаят от електричество. Това е идеална система за преподаватели, начинаещи или за всички, които се интересуват от хидропоника.

 

Какви са недостатъците на системата с фитил?

 

Ограничения: Марулята и билките като розмарин, мента и босилек растат бързо и не изискват големи количества вода. Доматите, от друга страна, трудно ще се развиват във фитилна система поради високата си нужда от хранителни вещества и хидратация. Други растения не могат да виреят в среда, която е постоянно влажна. Кореноплодните зеленчуци, като моркови и ряпа, няма да успеят да се развият в система с фитил.

 

Податливи на гниене: Хидропонната система с фитил е винаги влажна и мокра. Това създава риск от поява на гъбични огнища и гниене в органичната среда за отглеждане и по корените на растенията.

 

3. Системи за производство на хранителни филми

 

Системите с хранителен филм (NFT) окачват растенията над поток от непрекъснато течащ хранителен разтвор, който се измива от краищата на кореновата система на растенията. Каналите, в които се държат растенията, са наклонени, което позволява на водата да се стича по дължината на тавата за отглеждане, преди да се оттече в резервоара отдолу. След това водата в резервоара се аерира чрез въздушни камъни. След това потопяема помпа изпомпва богатата на хранителни вещества вода от резервоара и я връща в горната част на канала. Техниката на хранителния филм е рециркулационна хидропонна система.

 

 

За разлика от хидропониката с дълбоки водни култури, корените на растенията в системата NFT не са потопени във вода. Вместо това потокът (или "филмът") преминава само през краищата на корените им. Върховете на корените отвеждат влагата нагоре в растението, докато откритата коренова система има достатъчно достъп до кислород. Дъното на каналите е набраздено, така че плиткият филм да преминава лесно над върховете на корените. Това също така предотвратява натрупването на вода или задържането ѝ върху кореновата система.

 

Въпреки че системите за техника с хранителен филм непрекъснато рециклират вода, разумно е да източвате резервоара и да допълвате хранителния разтвор на всяка седмица. Това гарантира, че растенията ви получават достатъчно храна. Каналите за НФТ трябва да са под ъгъл с постепенен наклон. Ако той е твърде стръмен, водата ще се втурне надолу по канала, без да подхранва правилно растенията. Ако през канала се изпомпва твърде много вода, системата ще прелее и растенията могат да се удавят. NFT хидропониката е популярна търговска система, тъй като може да поддържа по няколко растения на канал и лесно може да се произвежда масово. Системите с техника на хранителния филм са най-подходящи за леки растения, като синап, зеле, маруля, спанак, както и за плодове като ягоди. По-тежките овощни растения като домати и краставици изискват решетки, които да поддържат излишното тегло.

 

Какви са предимствата на системата с хранителен филм?

 

Ниско потребление: Тъй като хидропониката NFT рециркулира водата, тя не изисква големи количества вода или хранителни вещества, за да функционира. Постоянният поток също така затруднява натрупването на соли по корените на растенията. Системите с техника на хранителния филм също така не се нуждаят от хранителна среда, така че ви се спестяват разходите за закупуване на среда и неприятностите при подмяната и.    

 

Модулен дизайн: Системите с хранителни филми са идеални за мащабни и търговски дейности. След като веднъж сте създали функциониращ канал, е много лесно да го разширите. Можете да запълните оранжерията си с множество канали, поддържащи различни култури. Добра идея е всеки канал да се захранва с отделен резервоар. По този начин, ако настъпи повреда на помпата или във водата се разпространи болест, няма да загубите цялата си реколта.

 

Какви са недостатъците на системата с хранителен филм?

 

Повреда на помпата: Ако помпата се повреди и каналът престане да циркулира в хранителния филм, растенията ви ще изсъхнат. В рамките на няколко часа цялата ви реколта може да загине, ако не се снабдява с вода. Поддържането на хидропонна система NFT изисква бдителност. Ще трябва да наблюдавате усърдно работата на помпата си.

 

Пренаселеност: Ако растенията са разположени твърде близо едно до друго или растежът на корените е твърде бурен, каналът може да се запуши. Ако каналът е запушен от корени, водата няма да може да тече и растенията ви ще гладуват. Това важи особено за растенията в долната част на канала. Ако растенията в края някога изглеждат недостатъчно ефективни в сравнение с останалата част от канала, помислете за премахване на някои растения или за преминаване към по-малък модул. 

 

4. Системи за приливи и отливи

 

Хидропониката на приливи и отливи работи чрез заливане на лехата с хранителен разтвор от резервоар, разположен отдолу. Потопяемата помпа в резервоара е оборудвана с таймер. Когато таймерът започне да работи, помпата запълва лехата с вода и хранителни вещества. Когато таймерът спре, гравитацията бавно източва водата от лехата и я връща обратно в резервоара. Системата е оборудвана с преливна тръба, за да се гарантира, че наводняването няма да надхвърли определено ниво и да повреди стъблата и плодовете на растенията. За разлика от предишните споменати системи, растенията в системата с прилив и отлив не са изложени на постоянно въздействие на водата. Докато лехата е наводнена, растенията поемат хранителния разтвор чрез кореновата си система. Когато водата се оттече и лехата се изпразни, корените изсъхват. След това сухите корени се насищат с кислород в интервала преди следващото заливане. Продължителността на интервала между заливанията се определя от размера на лехата и от размера на растенията.

 

 

Системите "прилив и отлив" (наричани още "наводняване и източване") са един от най-популярните методи за хидропонно отглеждане. Изобилието от кислород и хранителни вещества, с които се снабдяват растенията, стимулира бързия и силен растеж. Системата "прилив и отлив" е лесно приспособима и многофункционална. Лехата за отглеждане може да бъде запълнена с асортимент от мрежести саксии и разнообразни плодове и зеленчуци. Може би повече от всяка друга хидропонна система, системата ebb and flow ви позволява да експериментирате с растенията и хранителните среди.

 

Системите "прилив и отлив" могат да приемат почти всякакъв вид растителност. Основното ви ограничение е размерът и дълбочината на тавата за отглеждане. Кореноплодните зеленчуци ще изискват много по-дълбока леха от марулята или ягодите. Доматите, грахът, бобът, краставиците, морковите и чушките са популярни култури, които се отглеждат на принципа "ebb and flow". Всъщност можете дори да прикрепите решетки директно към лехата за отглеждане. "Скалите за отглеждане" и керамзитовите камъчета (хидротон) са едни от най-популярните среди за отглеждане в хидропониката на приливи и отливи. Те могат да се почистват и използват многократно, леки са и въпреки че задържат влага, също така се отцеждат. Това е важно качество при системите на прилив и отлив.

 

Какви са предимствата на системата "прилив и отлив"?

 

Универсалност: С помощта на системата "прилив и отлив" можете да отглеждате много по-големи растения, отколкото в повечето други хидропонни системи. Плодовете, цветята и зеленчуците реагират много добре на хидропониката на приливи и отливи. Ако сте се погрижили да осигурите на растенията си легло с подходящ размер и подхранване, ще видите богата реколта.

 

Направи си сам: Съществуват стотици начини да изградите своя собствена хидропонна система с прилив и отлив у дома. Посещение на железарията и зоомагазина ще ви осигури всички необходими консумативи за изграждане на система за приливни и отливни култури. Въпреки че създаването им е по-скъпо от други системи "Направи си сам", като например фитилни и дълбоководни култури, системите на приливите и отливите поддържат много по-широк спектър от растителни видове, отколкото те могат.

 

Какви са недостатъците на системата "прилив и отлив"?

 

Повреда на помпата: Като всяка хидропонна система, която зависи от помпа, ако помпата спре да работи, растенията ви ще умрат. Трябва да наблюдавате своята система "ebb and flow", за да сте сигурни, че работата на системата не застрашава здравето на вашите растения. Ако водата влиза и излиза твърде бързо, растенията ви няма да получават достатъчно количество вода и хранителни вещества.

 

Загниване и болести: Санитарните условия и поддръжката са от съществено значение за система с прилив и отлив. Ако лехата не се отводнява правилно, могат да се появят болести по корените и гниене. Мръсната система за отводняване може да развие плесени и да привлече насекоми. Ако пренебрегнете чистотата, реколтата ви ще пострада. Освен това някои растения не реагират добре на бързата промяна на рН, която настъпва в резултат на екстремните заливания и отводнявания.

 

5. Системи за капково напояване

 

В хидропонната система за капково напояване аерираният и богат на хранителни вещества резервоар изпомпва разтвор чрез мрежа от тръби към отделните растения. Този разтвор се накапва бавно в растителната среда около кореновата система, като поддържа растенията влажни и добре подхранени. Капковите системи са най-популярният и разпространен метод на хидропониката, особено сред производителите с търговска цел. Капковите системи могат да бъдат за отделни растения или за масивни напоителни операции.

 

 

Съществуват две конфигурации на хидропониката с капкови системи: с възстановяване и без възстановяване. При системите за възстановяване, които са по-популярни сред по-малките домашни производители, излишната вода се източва от лехата обратно в резервоара, за да се рециркулира по време на следващия цикъл на капково напояване. При системите без рекуперация излишната вода се оттича от растителната среда и изтича в отпадъците. Този метод е по-популярен сред търговските производители. Въпреки че системите за капково напояване без рекуперация могат да звучат разточително, големите производители са много консервативни по отношение на използването на вода. Тези системи за капково напояване са проектирани така, че да доставят точното количество разтвор, необходимо за поддържане на влажността на вегетативната среда около растението. Системите за капково напояване без възстановяване използват сложни таймери и графици за подаване, за да сведат загубите до минимум.

 

Ако отглеждате растения с капкова система за напояване, трябва да се съобразявате с промяната в рН на хранителния разтвор. Това важи за всяка система, при която отпадъчните води циркулират в резервоара. Растенията изчерпват съдържанието на хранителни вещества в разтвора, както и променят баланса на рН, така че производителят ще трябва да следи и регулира резервоара с разтвора повече, отколкото би трябвало при система без възстановяване. Градивните среди също могат да се пренаситят с хранителни вещества, така че ще трябва да се промиват и подменят периодично.

 

Какви са предимствата на системата за капково напояване?

 

Разнообразие от възможности за избор на растения: Капковата система може да поддържа много по-големи растения, отколкото повечето други хидропонни системи. Това е една от причините, поради които тя е толкова привлекателна за търговските производители. Пъпеши, тикви, лук и тиквички могат да се поддържат в достатъчна степен от правилно оразмерена капкова система. Капковите системи съдържат по-големи количества среда за отглеждане в сравнение с други системи, което им позволява да поддържат по-големите коренови системи на тези растения. Капковите системи работят най-добре с бавно оттичащи се среди, като каменна вата, кокосово влакно и торфен мъх.

 

Мащаб: Капковите системи могат лесно да поддържат мащабни операции по хидропоника. Ако производителят желае да добави повече растения, нови тръби могат да бъдат свързани към резервоара и да насочват разтвора към новата растителност. В съществуващата капкова система могат да се въвеждат нови култури, като се добавят допълнителни резервоари с различни графици на таймера, съобразени с нуждите на новите растения. Това е още един фактор, който прави капковите системи популярни в търговската хидропоника.

 

Какви са недостатъците на капковата система?

 

Поддръжка: Ако отглеждате растения с помощта на капкова система без възстановяване у дома, е необходима значителна поддръжка. Ще трябва постоянно да следите нивата на рН и хранителните вещества в разтвора, като при необходимост ги източвате и подменяте. Линиите на системите за възстановяване също могат да се запушат от боклуци и растителна маса, така че ще трябва редовно да измивате и промивате линиите за доставка.

 

Сложност: Системите за капково напояване могат лесно да се превърнат в сложни и комплексни начинания. Това е от по-малко значение за професионалната хидропоника, но не е най-идеалната система за домашните производители. Съществуват много по-прости системи, като например системата "прилив и отлив", които са по-подходящи за домашна хидропоника.

 

6. Аеропоника

 

Системите за аеропоника окачват растенията във въздуха и излагат голите им корени на пълна с хранителни вещества мъгла. Системите за аеропоника са затворени конструкции, като кубове или кули, които могат да поберат множество растения едновременно. Водата и хранителните вещества се съхраняват в резервоар, а след това се изпомпват към дюза, която разпръсква разтвора и го разпределя като фина мъгла. Обикновено мъглата се изпуска от върха на кулата, за да може да се спусне каскадно надолу по камерата. Някои аеропонични системи непрекъснато разпръскват мъглата в корените на растенията, подобно на системите за NFT, които излагат корените на хранителния филм през цялото време. Други функционират по-скоро като система "прилив и отлив", като пръскат корените с мъгла на определени интервали. Аеропоните не се нуждаят от субстратна среда, за да оцелеят. Постоянното излагане на корените на въздух им позволява да поемат кислород и да растат с ускорени темпове.

 

 

Системите за аеропоника използват по-малко вода от всяка друга форма на хидропоника. Всъщност за отглеждането на една култура по аеропонен начин е необходимо 95 % по-малко вода, отколкото в напоявано поле. Вертикалната им структура е проектирана така, че да заема минимално пространство и позволява поставянето на множество кули на едно място. С аеропониката могат да се получат големи добиви дори в ограничени пространства. Освен това, поради максималното излагане на кислород, аеропоничните растения растат по-бързо от другите хидропонно отглеждани растения.

 

Аеропониката позволява лесно събиране на реколтата през цялата година. Лозовите растения и нощните растения като домати, пипер и патладжани се развиват добре в аеропонна среда. Маруля, бейби зеленина, билки, дини, ягоди и джинджифил също процъфтяват. Плодните дървета обаче са твърде големи и тежки, за да се отглеждат аеропонно, а подземните растения с обширна коренова система като морковите и картофите не могат да се отглеждат.

 

Какви са предимствата на аеропонната система?

 

Излишък на кислород: Излишъкът на кислород, който се поема от голите корени, ускорява растежа на растенията. Аеропониката е не само най-екологичната хидропонна система, но и една от най-ефективните. Те са универсални, приспособими системи, които надеждно дават висококачествени резултати.

 

Мобилност: Аеропоничните кули и тави могат лесно да се пренасят от едно място на друго, без да се прекъсва растежът на растенията. По време на процеса на транспортиране ще трябва да разпръсквате корените с ръка, за да ги предпазите от изсъхване. Освен това аеропонните системи са проектирани така, че да са ергономични и да заемат максимално пространство. Аеропониката ви позволява да отглеждате растения с по-голяма гъстота, отколкото другите хидропонни системи.

 

Какви са недостатъците на аеропонната система?

 

Скъпи: Аеропонната система е с по-висока първоначална цена от другите хидропонни системи. Създаването на напълно функционална система с резервоари, таймери и помпи може да струва хиляди долари. Възможно е да се изгради аеропонна система от типа "направи си сам" за много по-малко пари, но това е много по-трудно начинание, отколкото да си направите сами дълбоководна култура или система с фитил.

 

Поддръжка Системите за аеропоника поддържат деликатен баланс и ако той бъде нарушен, резултатите са катастрофални за вашите растения. Ако таймерът ви не се задейства или помпата се повреди, рискувате да загубите цялата си реколта, освен ако не разпръсквате корените на ръка. Ще трябва редовно да почиствате кореновата камера, за да предотвратите появата на болести по корените на растенията ви. Като цяло аеропонните системи изискват повече техника, за да успеят, отколкото другите системи.

 

Обратна осмоза и хидропоника

 

В основата на хидропониката стои съживяващата сила на водата. Водата залива вашата хидропонна градина с хранителни вещества, като ги витализира и насърчава техния динамичен растеж. Ако наистина инвестирате в здравето на растенията си, трябва да се грижите и за чистотата на водата, която ги поддържа. За съжаление, повечето води са пълни със замърсители. Общинските доставчици на вода дезинфекцират водните резервоари с хлор. По данни на Геологическата служба на САЩ 85% от водата в САЩ е твърда (което означава, че съдържа повишени нива на калций и магнезий). Промишлените разливи, селскостопанските оттоци и отпадъците в депата за отпадъци могат да предизвикат изтичане на химикали и ЛОС в подпочвените води.

 

Обратната осмоза (наричана още RO) елиминира 98 % от всички примеси във водата, като я прекарва през полупропусклива мембрана. Обратната осмоза изчиства водата от тежки метали, соли, бактерии и общо разтворени твърди вещества (TDS). Резултатът е вода със забележителна чистота. Използването на вода с обратна осмоза за хидропоника гарантира, че растенията ви приемат само хранителните вещества, които искате. По-голямата част от хидропонните операции с търговска цел използват RO вода за поддържане на своите култури. Както хидропониката доказва, че има по-добър начин за отглеждане на растения, така и обратната осмоза доказва, че има по-добър начин за улесняване на този растеж.

 

Защо трябва да използвам RO вода за хидропоника? 

 

 

Водата от обратна осмоза ви позволява да започнете с чиста вода и да добавяте към нея точни нива на хранителни вещества, стимулатори и коректори на рН. От тази неутрална основа можете да създадете идеалния хранителен разтвор. Например, ако живеете в район с твърда вода, водата ви вече ще съдържа високи нива на калций. Много хидропонни смеси от хранителни вещества съдържат калций, тъй като той насърчава растежа на растенията. Добавянето на богат на калций разтвор към твърда вода обаче ще доведе до дисбаланс на хранителните вещества. Освен това е много по-трудно да се измерват нивата на хранителните вещества във вода с високи нива на TDS. Повечето инструкции на производителите за хранителни разтвори се основават на вода с възвръщаемост на водата. Така че, ако се опитвате да доведете водата до 800ppm хранителни вещества, а водата вече има 200ppm TDS, ще трябва да направите приблизителна оценка. Резултатите неминуемо ще бъдат неточни. Водата от обратна осмоза също така е с по-ниско pH. Растенията предпочитат киселинна вода и използването на вода с обратна осмоза за хидратиране на културите ще намали количеството на регулиране на рН, което се налага на вас като производител.

 

Контролирането на баланса на хранителните вещества и нивото на рН на водата е неразделна част от успеха на вашата хидропоника. Ако растенията ви не получават правилно хранене, няма значение колко добре работи вашата система за хидропоника. Системата за обратна осмоза гарантира, че вашите растения усвояват само подходящи хранителни вещества, разтворени във вода с най-висока чистота.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Онлайн магазин от SELITON